Hold et øye med snønivået på taket

Selv om vi begynner å syne slutten av vinteren, er det viktig å fortsatt holde et øye med snømengden på taket. Det er nemlig når det blir mildere og snøen blir våtere, at snøen blir tyngst. I verste fall kan dette bli for tungt for taket ditt, særlig om det er snakk om et eldre hus.

Publisert 25. februar 2025

Hvor mye snø er for mye snø?

Det er dessverre ikke et fasitsvar for akkurat hvor mye snø akkurat ditt tak tåler, men alderen på bygget vil gi deg en god indikasjon. Nyere hus tåler som regel vesentlig mer snø enn eldre hus.

Er huset ditt bygget mellom 1950 og 1979? Da skal det tåle opp til 50 cm tørr snø, eller 40 cm våt snø.

Er huset ditt bygget etter 1980? Da finner du hvor mye akkurat taket ditt tåler i beregningsgrunnlaget fra huset ble oppført. Det er sannsynligvis en god del mer enn om det ble bygget før 1979.

Vektbegrensningen oppgis gjerne i kg per kvm, som kan være litt vanskelig å regne om til cm. Her er noen eksempler på hva vekten tilsvarer i cm:

250 kg per kvadratmeter = 80 cm tørr snø eller 60 cm våt snø

350 kg per kvadratmeter = 120 cm tørr snø eller 90 cm våt snø

Les mer på Direktoratet for Byggkvalitet om vektbegrensinger.

Merk at dersom taket er eldre, er det viktigere å holde et godt øye med det, både for å oppdage og utbedre skader og for å skifte det når tiden er inne.

Hvor tungt er for tungt?

Snøbelastning kan skade bygningen og i verste fall føre til takkollaps. Det skal sant nok litt til, og de fleste hus er bygget for å tåle en vanlig vinter. Men bæreevnen er ikke ubegrenset, og ved skikkelig snøvær kan det likevel bli for mye - særlig når snøen blir våt.

Det kan være vanskelig å vurdere hvor tykk eller tung snøen er bare ved å se på den, men det er noen faresignal som du burde være var på:

  • Dører og vinduer begynner å gå tregt
  • Synlige nedbøyninger eller andre endringer i bygget
  • Knirk eller smell i konstruksjonen

Sistnevnte kan være et faktisk faresignal, og større bygninger kan måtte evakueres, ifølge DiBK.

Hvordan forebygge?

Snøen bør fjernes i god tid før maksgrensen er nådd og faresignalene dukker opp. Forebygging er som sådan såre enkelt: Måk snøen om den begynner å bli tykk og tung. I praksis er dette noe mer utfordrende. Det er hverken enkelt eller farefritt å måke snø på taket.

Heldigvis finnes det takmåkere som ved hjelp av en lang stang gjør det mulig å måke taket uten at man selv må klatre opp. Å klatre opp og måke med en vanlig spade eller snømåke er selvfølgelig fortsatt et alternativ, men da er det viktig å ivareta sikkerhet først og fremst.

Uansett hvordan du velger å løse takmåkingen, er det noen ting du burde huske på for å måke riktig og trygt:

  • Måk taket jevnt. Jevnt fordelt tung snø kan være skadelig for tak, men skjevfordelt, tung snø er verre.
  • La et tynt lag ligge igjen, ca. 10-20 cm for å unngå å skade taktekker som solcellepanel, shingel og takstein med måken.

Vær også bevisst på hvor snømassene du måker vekk havner slik at de ikke skader gjerder, vegger eller folk som står under.

Husk å sjekke ståa etter snøen er borte

Når snøen omsider er borte for sesongen, er det alltid lurt å ta en god titt på taket for å påse at alt er som det skal. Tar du denne sjekken noen ganger i året, har du gode forutsetninger for å oppdage takskader før de får vokst seg store.

Skrevet av:

Artikkelen er skrevet av Cathrine Sæther

Del: