Oppussing på budsjett
Hvordan få et “nytt” hjem til en rimelig penge
Publisert 14. november 2024
Når du skal pusse opp, kan dette medføre en saftig prislapp. Dette er særlig sant om du vil, eller må, bytte ut tekniske elementer og innredning. Oppussing av bad koster gjerne minst 300 000 kroner, selv for et lite bad, og dersom du velger litt finere materialer, kan prisen fort nærme seg 600 000 kroner.
Heldigvis finnes det måter å pusse opp uten at det svir for mye i lommeboka. En overflateoppussing kan være svært effektfull, og trenger ikke koste mye. Med en god dose egeninnsats og et våkent øye for kampanjer og bruktkjøp, kan det bli riktig så rimelig.
Overflateoppussing
Oppussing kan deles i to ytterpunkter - totalrenovering og overflateoppussing. Totalrenovering går ut på å rive alt for så å bygge det opp fra bunnen av. Tekniske elementer blir byttet ut og oppgradert, inventar og belysning skiftes, og resultat blir noe helt nytt som øker komfort og vil vare lenge.
En overflateoppussing tar kun for seg det mest overfladiske, og inkluderer tiltak som maling, sliping, å legge flis på eksisterende flis og tilsvarende tiltak. Gjør man en god jobb, vil resultatet se ut som nytt, selv om de samme, gamle delene fortsatt ligger under overflaten.
Planlegging og budsjett
Selv om en overflateoppussing i seg selv alltid vil være vesentlig rimeligere enn en renovering, betyr ikke det at det nødvendigvis blir billig. Maling, nye materialer, eventuell ny belysning og møbler koster penger. Om du ønsker et godt resultat til en billig penge, gjelder det å planlegge prosjektet godt og sette opp et budsjett.
Start med å bestemme deg for beløpet du ønsker å bruke på prosjektet. Sett deg så ned og finn ut hva du ønsker å gjøre i hjemmet, lag en prioriteringsliste og sammenlign denne med budsjettet for å se hva som er gjennomførbart.
Her er noen gode tips til hvordan å bruke minst mulig penger på oppussing:
- Gjenbruk - kjøp eller få materialer og møbler brukt, og forsøk å gjenbruke det du allerede har på en lur måte.
- Kartlegg hva du trenger og akkurat hvor mye, så du ikke kjøper mer enn du trenger.
- Fornye det du kan i stedet for å kjøpe nytt. Skapfronter kan for eksempel se ut som nye dersom du sliper og/eller maler dem. Det samme gjelder gulv - har du parkett, vil du få et tilnærmet nytt gulv om du slipper det. Å bare bytte ut håndtak kan også ha stor effekt på helhetsinntrykket.
- Gjør mest mulig selv. Pass imidlertid på at du ikke prøver deg på oppgaver du ikke har kompetanse til. Det meste av blant annet elektriske arbeider skal utføres av fagfolk.
Når overflateoppussing ikke er nok
Det er ikke alltid overflateoppussing er så lurt. Så fristende som det kan være å fornye hjemmet på rimeligst mulig måte, er det viktig å huske på det som ligger under overflaten. Ting som røropplegg, membran og elektrisk anlegg varer ikke evig, og må byttes ut ved jevne mellomrom. Visse skader i hjemmet burde utbedres raskt og ikke gjemmes bort, ellers kan skadeomfanget spre seg. Kort fortalt: Er det noe i veien med fundamentet, hjelper det ikke å pynte på overflaten.
Har du et eldre bad eller kjøkken som nærmer seg slutten, er det lite vits i å investere i en estetisk oppgradering når rommet uansett må rives i løpet av kort tid. Dette kommer sant nok til å tilsvare en totalrenovering, noe som vil være betydelig dyrere, men like fullt nødvendig dersom tekniske elementer må byttes ut. Selv om det koster mer, vil resultatet også bli langt bedre og vare lenge.
Skrevet av:
Artikkelen er skrevet av Cathrine Sæther | Innholdsansvarlig i Byggstart.no