Selge bolig?

Her er 7 ting du må huske på i budrunden

Budrunden er en nervepirrende opplevelse både for kjøper og deg som selger. Her får du eiendomsmeglerens huskeliste til hva du skal gjøre når budene begynner å komme inn.

Eiendomsmegler går langs veien og snakker i telefonen. Foto.

Det kan oppstå vanskelige situasjoner i en budrunde. Når skal du akseptere et bud, og når skal du avslå og heller ta en ny runde? Enkelte ganger kan budet som kommer inn være under realistisk pris for boligen, og da kan det lønne seg å legge den ut på nytt, Det er unikt for hvert enkelt salg, forteller Kent Einar Nergård i EiendomsMegler 1 i Trondheim.

Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden der oppdragsgiver/selger er forbruker. Det betyr at megler skal forhold seg til regelen om at han eller hun ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12:00 første virkedag etter siste annonserte visning.

bilde av sitat-forfatter, Avdelingsleder Kent Einar Nergård, EiendomsMegler 1 Trondheim.

Sitat start,  Lytt til råd fra megleren din. Han eller hun kjenner boligmarkedet, har oversikt over interessenter, og vet om boligen er realistisk priset.
- Avdelingsleder Kent Einar Nergård, EiendomsMegler 1 Trondheim

Huskeliste for selger i budrunden:

Vær tilgjengelig

Det viktigste du som selger gjør i budrunden er å være tilgjengelig, særlig fra klokka 11:00 dagen etter siste visning. Budene kan komme når som helst fra endt visning, men ofte kommer de mellom 11.00-11.30. Da er det viktig at megler kan ha dialog med deg.

Ta stilling til pris

Når salgsoppgaven ble laget gjorde du deg opp en formening om pris og prisantydning. Etter visningen og når du ser hvordan interessen har vært, gjør deg opp en mening om prisen på nytt. Hvis det blir en hektisk budrunde, kan det bli mye å ta stilling til på kort tid. Det en fordel om du har diskutert dette med megleren din, særlig dersom budrunden lander på en pris under prisantydning. Uavhengig av hva det siste budet er, så er det viktig at megleren får tak i deg når det er 10 minutter igjen av fristen.

Lytt til rådene fra megleren din underveis

Etter visninger og kontakt med ulike interessenter har megleren som regel en formening om det kommer bud, og om det blir det budrunde og budforhandlinger.

Sett deg inn i budene som kommer

Et bud inneholder informasjon om kjøpesum, frist, overtakelsesdato, og eventuelle forbehold. Det er viktig at du setter deg godt inn i budets innhold. Hvis budet inneholder forbehold eller overtakelsesdato som ikke passer, er det viktig at du forstår betydningen av forbeholdet og får dette avklart før akseptfristen går ut.

Overhold akseptfristen

Budgiver setter en akseptfrist for hvor lenge budet er bindende. Når fristen er ute, er ikke budgiver lenger forpliktet til å kjøpe eiendommen. Hvis fristen er klokka 13, må aksepten være mottatt av budgivere senest klokka 12:59. Når aksept er gitt budgiver før fristen har gått ut, har du solgt boligen. Det er inngått bindende avtale mellom deg og kjøper. 

Les også:Hva er akseptfrist i en budrunde?

Motbud

Hvis det ikke er flere enn én budgiver eller budrunden stopper før du når prisantydningen, kan det være at man går over i budforhandlinger. Du kan som selger gi budgiveren et motbud hvis du ikke er fornøyd med det høyeste budet. Diskuter dette med megleren din i forkant, siden et motbud er like juridisk forpliktende som et vanlig bud fra en interessent. Det betyr at du må selge boligen hvis interessenten aksepterer innen fristen, uavhengig av om det i mellomtiden kommer en ny interessent som gir et høyere bud. La formidlingen av motbud gå gjennom megler, slik at han kan dokumentere de videre forhandlingene.

Budaksept

Det er du som bestemmer hvem du skal selge til. Du må ikke selge til høystbydende, noen ganger kan overtakelsesdato, et bud fra slektninger, eller salg til en profesjonell veie høyere enn pris. Men du kan ikke nekte å selge til høystbydende av diskriminerende årsaker.