Hva er akseptfrist i en budrunde?

Akseptfristen er viktig, enten du er selger eller kjøper. Her forklarer kvalitetssjef Line R. Røstad hva akseptfristen er i en budrunde.

Par sitter ved et bord. Mann smiler og snakker i telefonen, og kvinne ser glad ut. Foto.

Av Line Rollve Røstad
11. desember 2023

 

– Når du ønsker å kjøpe en bolig og gir et bud, oppgir du samtidig en akseptfrist. Det er den tidsfristen selger har for å akseptere budet, forklarer kvalitetssjef Line R. Røstad i EiendomsMegler 1 Oslo Akershus.

La oss bruke et eksempel: Hvis akseptfristen løper ut klokken 16, innebærer det at du som budgiver er bundet til å kjøpe boligen dersom selger aksepterer budet ditt før denne fristen løper ut. Hvis selger er interessert i å selge boligen til den tilbudte prisen, må aksepten komme frem til budgiver før fristen går ut.

Det betyr at det er mye som står på spill for begge parter. Selger kan risikere å miste en kjøper hvis hen ikke godtar budet innen fristen. Kjøper er bundet av budet, og hen kan ikke trekke seg, og bør ikke by på andre boliger.

Etter at akseptfristen er passert, altså klokka 16 i dette eksempelet, vil budgiver ikke lenger være forpliktet til å kjøpe boligen. Hvis selger godtar budet, og budgiver får informasjon om dette før akseptfristen har gått ut, er boligen solgt til budgiveren. Det er da inngått bindende avtale mellom partene.

bilde av sitat-forfatter, Kvalitetssjef Line R. Rølstad i EiendomsMegler 1 Oslo Akershus.

Sitat start,  Enkelt forklart forteller akseptfristen hvor lenge et bud er bindende.
- Kvalitetssjef Line R. Rølstad i EiendomsMegler 1 Oslo Akershus

Risiko ved rask akseptfrist

Selger må være tilgjengelig i budrunden. Noen budgivere kan spekulere i å gi bud så nært opp til andre budgiveres akseptfrist som mulig, men det er en risikabel strategi. Megleren må ha tid til å snakke med både selger og andre budgivere innen fristen. Derfor kan du som budgiver risikere at boligen allerede er  solgt til noen andre, fordi det var for risikofylt å vente med innhenting av aksept, og meddele denne til budgiveren.

- Vi har en norm om at bud skal stå i 30 minutter, slik at megler skal rekke å registrere alle budene og varsle alle som er interessert i å få informasjon om budrunden, forklarer Røstad. 

Les også: Selge bolig? Her er 7 ting du må huske på i budrunden.

Råd til kjøper:

  • Akseptfristen er juridisk bindene, og budet kan ikke trekkes tilbake hvis selger har fått kunnskap om den. Derfor bør du ikke legge inn bud på flere boliger samtidig, siden du risikerer å bli sittende med alle sammen.

Råd til selger

  • Vær tilgjengelig. Noen ganger går det unna i budrunden, og da er det viktig at selger er tilgjengelig for megler. Du kan risikere å gå glipp av et bud og en akseptfrist, og dermed kanskje miste en kjøper.
  • I et rolig marked må selger være tålmodig. Det kan hende at det ikke skjer noe dagen etter visning, men at det løsner et par dager etter. Det betyr at selger må være tilgjengelig over flere dager, slik at akseptfristen overholdes.