Solgte bruktboliger, og nye lagt ut for salg
Vi har vært inne på det faktum at det i årets januar har vært et lavere antall boliger for salg. Dette har som også nevnt tidligere ført til et press i markedet som har resultert i en prisvekst for januar. I tillegg har det som naturlig er, ført til et lavere volum solgte boliger. Tar vi for oss antallet solgte boliger i Østfold i januar, ble det solgt 21,5% færre enheter bruktboliger, enn samme måned året før. For Follo var nedgangen denne perioden noe mindre, dvs -13,6%. Ganske lik nedgang som Oslo, hvor salget gikk ned med 15,1%. Nedgangen i salgsvolumet for hele landet totalt var helt likt som i Østfold, dvs -21,5%.
Vi pleier i tillegg å sammenligne utviklingen i boligsalget så langt i kalenderåret, men for denne første måneden i året er dette likt som for januar. Vi presiserer samtidig at alle salgstall er bruktboliger, og inkluderer ikke nyboligsalg.
Ser vi på utbudet av bruktboliger, er ikke fallet i antallet nye bruktboliger lagt ut for salg i markedet, like stort som for solgte enheter. I vår markedsregion ble det i Østfold lagt ut 18,6% færre boliger i årets januar enn samme måned i fjor. Noe mindre fall også her for Follo, som vil si -8,9%. I Oslo var det en nedgang på 14,0%, mens det for hele landet var ned 13,2%. Som med volum solgt, er utviklingen naturlig nok helt lik for hittil i år.
Nedgangen må som vi allerede har nevnt ses i sammenheng med tilbudssiden, og det faktum at det var få boliger i markedet ved inngangen til 2022. I tillegg er det en betydelig nedgang i nye lagt ut for salg i januar.
Konklusjon, og veien videre
Vi var innledningsvis inne på at det var flere underliggende faktorer som er årsakene til den relativt høye boligprisveksten i januar. En viktig hovedfaktor er selvfølgelig knappheten på tilbudssiden i forhold til etterspørselen, slik vi nettopp har vært inne på. Men bak knappheten i tilbudet spiller andre faktorer inn, som for eksempel den nye avhendingsloven som trådte i kraft 1.1.22. Denne har skapt flaskehalser i boligmarkedet over hele landet.
Flaskehalsene som har oppstått, har igjen utspring fra flere andre faktorer. Den nye lovteksten krever større dokumentasjonsgrad av tilstanden på hver bolig. Dette fører igjen til at tilstandsrapportene tar lengre tid å utarbeide, spesielt i innkjøringsfasen som vi nå er inne i. Det må også lages nye tilstandsrapporter for de eiendommene som har ligget for salg siden 2021.
En annen faktor er at de nye reglene legger mer ansvar over på bygningssakkyndige, og derfor har ført til at flere har forlatt bransjen. I tillegg antas det at en del selgere oppfatter de nye reglene som uoversiktelige og vanskelige, og derfor avventer igangsetting av salgsprosessen.
Det er derfor en krevende situasjon i boligmarkedet for tiden, som gjør at den høye prisveksten i januar regnes som kunstig høy og at markedet etter en tid vil normaliseres og gå tilbake til den moderate veksten som er spådd i år. Nye reguleringer skaper vanligvis en forbigående flaskehals. Det er dog viktig at alle aktører tar grep for å løse flaskehalsen, slik at vi ikke får en unødvendig sterk prisvekst i lengre tid fremover.
Det gis derfor også en sterk oppfordring til alle som har planer om å selge sin bolig, om å sette i gang så snart som mulig. Det er stor etterspørsel i markedet, og det er ingen grunn til å vente!
Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS.